Everything you need to know about the Danish diet: You lose 9 kg in 13 days – Why you should NOT diet more than twice a year

 

Dieta daneză este restrictivă, săracă în calorii și, de aceea, nu este recomandat să fie aplicată mai mult de două ori pe an. Nu depășiți numărul de 13 zile. Dacă doriți să urmați din nou dieta daneză, o puteți relua după un interval de timp de 6 luni.

Dieta daneză rămâne totuși și printre cele mai eficiente regimuri de slăbit. Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase și puteți slăbi chiar și până la 15 kilograme în cele 13 zile de dietă.

Fiind un regim atât de restrictiv și sărac în calorii, este nevoie să cereți sfatul medicului înainte de a o începe. Dieta daneză este, pe lângă o metodă eficientă de slăbit, și o modalitate excelentă de detoxifiere a organismului.

De asemenea, nu este recomandat să urmați dieta daneză dacă suferiți de vreo boală, fără a vă consulta cu medicul. Dacă simțiți că nu o mai puteți ține, sau vă simțiți rău, opriți imediat regimul și mergeți la medic.

Dieta daneză are rezultate spectaculoase pe termen scurt, tocmai pentru că presupune înfometare. Acest lucru nu este recomandat, iar o slăbire sănătoasă este una lentă. Cu cât slăbiți mai greu, cu atât rezultatele se vor menține mai mult timp.

O dietă extremă cum este cea daneză dă rezultate pe termen scurt, dar sunt șanse mari să puneți la loc la fel de repede kilogramele pierdute, poate chiar mai multe.

Mai degrabă decât o pierdere rapidă în greutate, ar trebui să aveți în vedere o slăbire eficientă și sănătoasă.

 

Cum funcționează dieta daneză?

Dieta daneză a fost consacrată de câțiva medici din Danemarca și mai este denumită și dieta de spital daneză. Dieta daneză nu doar că îi ajută pe cei care o țin să piardă în greutate câteva kilograme bune în două săptămâni, dar accelerează metabolismul și îl face mai eficient, după cum afirmă promotorii ei.

În timpul celor 13 zile de dietă, cantitatea de calorii dintr-o zi este limitată la 600. Asta înseamnă între o treime și un sfert din cât are nevoie organismul nostru într-o zi, în mod normal. De aceea slăbirea se produce rapid, dar și efectele adverse pot fi agresive.

Este recomandată pentru cei care suferă de obezitate sau au o cantitate foarte mare de grăsime abdominală de care vor să scape. Dieta daneză, spre deosebire de alte regimuri, vă ajută să slăbiți targetat, pe zona abdomenului.

Dieta daneză se desfășoară după niște reguli foarte stricte, pe care este important să le respectați întocmai. Dacă ați încălcat o singură regulă, eforturile voastre ar putea fi în van și este mai bine să opriți dieta dacă simțiți că nu o mai puteți ține și să încercați să o reluați după 6 luni.

De asemenea, dacă în timpul regimului începeți să vă simțiți slăbit, amețit, aveți stări de rău, leșin etc, întrerupeți regimul și mergeți de urgență la medic!

 

Cât de mult poți slăbi dacă urmezi dieta daneză?

Cei care au dezvoltat dieta daneză susțin că poți pierde în greutate între 4 și 9 kg în timpul celor două săptămâni. Cu toate acestea, când numărul de calorii pe care le consumați zilnic scade brusc, este posibil să vă confruntați cu o serie de efecte secundare, atât fizice cât și psihice.

Oboseala, iritabilitatea, greața, afecțiunile digestive sau declanșarea unor dezechilibre în organism sunt doar câteva exemple în acest sens.

Regulile dietei daneze

Pentru ca dieta daneză să fie eficientă, dincolo de meniul strict, mai trebuie să respectați câteva reguli:

– fără gustări! Există doar mese principale, nu aveți voie să mâncați nimic între mese.când vă e foame între mese, beți apă. E important să beți suficientă apă și vă ajută să scăpați, pe moment, de senzația de foame.- mâncați la ore fixe. Micul dejun: la ora 8, prânzul între orele 13 și 14 și cina între orele 17 și 18.

– Nu mai mâncați nimic după ora 18!- nu mâncați nimic din ce nu este în meniul dietei.

 

Dieta daneză – meniul pe cele 13 zile

Micul dejun este aproape în fiecare zi (cu o singură excepție) același: o ceașcă de cafea sau ceai de mușețel sau mentă și/ sau o felie de pâine integrală.

Respectați orele fixe de masă și nu mâncați nimic altceva decât alimentele din listă!

Deși există mai multe variante ale dietei daneze, un exemplu de meniu pe zile arată în cel prezentat mai jos:

Dieta continuă în mod similar până la două săptămâni, deși mesele pot varia ușor, păstrând cantitățile de macronutrienți și numărul de calorii. O variantă diferită de cină, de exemplu, poate fi compusă dintr-un ou fiert, cu o salată asortată de legume.

 

DIETA DANEZĂ PE ZILE

 

Ziua 1

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceaiPrânz – două ouă fierte, 400 g de spanac şi o roşieCină – 200 g friptură de vită şi o salată cu ulei şi zeamă de lămâie

Ziua 2

Friptură de vită cu salată – exemplu de cină în dieta danezăFriptură de vită cu salată – exemplu de cină în dieta danezăMic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceaiPrânz – 250 g de şuncă şi un iaurt naturalCină – 200 g friptură de vită şi o salată cu ulei şi zeamă de lămâie

Ziua 3

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceai şi o felie de pâine integralăPrânz – două ouă fierte, o salată şi o felie de şuncăCină – țelină fiartă, o roşie şi un fruct proaspăt

Ziua 4

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceai şi o felie de pâine integralăPrânz – 200 ml suc de portocale şi un iaurtCină – un ou fiert, un morcov ras şi brânză de vaci

Ziua 5

Mic dejun – un morcov mare rasPrânz – cod fiert cu zeamă de lămâie şi o linguriță de untCină – 200 g de friptură şi o ţelină rasă

Ziua 6

Mic dejun – o ceaşcă de cafea, un cubuleţ de zahăr şi o felie de pâine integralăPrânz – două ouă fierte şi un morcovCină – pui şi o salată cu cu ulei şi zeamă de lămâie

Ziua 7

Mic dejun – o ceaşcă de ceai fără zahărPrânz – doar apă cât cuprindeCină – 200 g de cotlet de miel şi un măr verde

 

Ziua 8

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceaiPrânz – două ouă fierte, 400 g de spanac şi o roşieCină – 200 g de friptură de vită şi o salată cu ulei şi zeamă de lămâie

Ziua 9

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceaiPrânz – 250 g de şuncă şi un iaurtCină – 250 g de friptură de vită şi o salată cu ulei şi zeamă de lămâie

Ziua 10

Mic dejun – o ceaşcă de cafea, un cub de zahăr şi o felie de pâine integralăPrânz – două ouă fierte, o felie de şuncă şi o salatăCină – o țelină fiartă, o roşie şi un fruct proaspăt

Ziua 11

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceai şi o felie de pâine integralăPrânz – 200 ml suc de portocale şi un iartCină – un ou fiert, un iaurt şi brânză

 

Ziua 12

Mic dejun – un morcov mare rasPrânz – 200 g de cod fiert, un iaurtCină – 250 g de friptură de vită şi o ţelină rasă

Ziua 13

Mic dejun – o ceaşcă de cafea/ ceai şi o felie de pâine integralăPrânz – două ouă fierte tari, un morcov mare, rasCină – 250 g de pui şi o salată

Dieta daneză. Posibile efecte negative

Dieta daneză presupune un plan alimentar care să nu sepășească 600 de calorii pe zi. Din acest motiv, pierderile în greutate sunt spectaculoase, mai ales la început.

Cei care urmează dieta daneză slăbesc considerabil în cele două săptămâni, dar efectele pe termen lung nu sunt de neglijat. Specialiștii atrag atenția că regimul poate provoca dezechilibre serioase în organism, cum ar fi problemele cu rinichii, dereglări intestinale și alte afecțiuni asociate cu regimurile extreme.

Posibile efecte secundare ale dietei daneze: Există o mulțime de efecte secundare ale unui regim alimentar restrictiv, cum este și dieta daneză.

Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

senzație constantă de foameiritabilitateslăbirea sistemului imunitardureri de capdiareeconstipațieîncetinirea metabolismuluiprobleme cardiaceafecțiuni renalemenstruație neregulată

În concluzie, dieta daneză este eficientă în sensul în care vă ajută să slăbiți rapid. Acest lucru se întâmplă deoarece este o dietă restrictivă din punct de vedere caloric. Așadar, când treceți de la un aport caloric de 2000 de calorii pe zi la 600 de calorii pe zi, este firesc să pierdeți rapid în greutate.

Nu uitați însă că dieta durează două săptămâni, iar dacă după această perioadă reveniți la vechile obiceiuri alimentare, sunt șanse mari să vă îngrășați la loc și poate chiar să acumulați un număr mai mare de kilograme decât aveați înainte. 

Dacă vreți să slăbiți eficient și să nu vă îngrășați la loc, ar fi o idee bună să vă îndreptați atenția către un regim alimentar care vă asigură o cantitate corectă de nutrienți în fiecare zi și care nu presupune înfometare.

Chiar dacă veți slăbi mai lent și rezultatele nu sunt atât de spectaculoase, pe termen lung se poate transforma într-un stil de viață sănătos.

Cât de sigură este dieta daneză?

Acest plan alimentar care se întinde pe 13 zile este considerat de unii ca fiind o dietă accidentală. Este un regim alimentar care are prea multe restricții, iar faptul că are atât de puține calorii în meniu într-o zi o face să fie un regim nerecomandat pe termen lung, unul care ar putea deveni chiar periculos dacă este prelungit pe mai multe zile decât varianta inițială.

O dietă în cadrul căreia se conumă mai puțin de 1.200 de calorii pe zi (în cazul femeilor), respectiv mai puțin de 1.800 de calorii pe zi (în cazul bărbaților) ar putea provoca malnutriție. Majoritatea persoanelor care țin dieta și slăbesc, după ce revin la obiceiurile lor alimentare, se îngrașă la loc, uneori mai mult decât înainte.

O altă consecință a numărului mic de calorii pe care îl propune dieta daneză este că cei care o țin pot suferi de oboseală, iar pe termen mediu și lung, pot apărea probleme de sănătate cauzate de lipsa de nutrienți esențiali.

Atunci când aportul de calorii este foarte scăzut, ritmul organismului nostru scade, încetinește metabolismul și se pierde masă musculară, pentru că organismul încearcă să producă singur energie, atunci când nu o primește prin alimentație.

Lipsa nutrienților poate provoca probleme de sănătate precum slăbirea sistemului imunitar, afecțiuni renale, osoase etc. Din cauza scăderii masei musculare, poate apărea oboseala excesivă, chiar și în cazul unor activități banale precum mersul pe jos sau urcatul scărilor.

Consecințele dietelor sărace în calorii

Dacă urmați un regim alimentar care nu vă asigură suficientă hrană, acest lucru vă poate afecta metabolismul și sănătatea. Mâncarea pe care o consumăm ne dă energie, atât de necesară în funcționarea optimă a organismului, de la sistemul nervos până la cel circulator sau digestiv.

Atunci când caloriile pe care le consumați nu sunt suficiente pentru a susține aceste funcții de bază ale organismului, corpul va intra în modul de conservare, încetinind toate procesele, astfel încât caloriile pe care le ardeți să nu fie cu mult mai multe decât cele pe care le consumați.

Mai mult, o dietă foarte restrictivă nu are cum să asigure toți nutrienții de care organismul are nevoie pentru a funcționa optim. Acest lucru poate afecta felul în care vă simțiți, dar poate avea și efecte nevăzute, dar grave, pe termen lung, precum declanșarea unor boli, slăbirea sistemului imunitar, dezechilibre digestive, oboseală și dificultate de concentrare.

Acestea din urmă sunt simptome frecvente pe care le experimentează cei care țin diete sărace în calorii.

Sursa